top of page
  • Yazarın fotoğrafıKozmist

Para Blokajları

Güncelleme tarihi: 23 Ara 2023

Merhaba Sevgili Okuyan,


Bundan önceki yazımda "Duygusal Blokajlar" ilgili durumları anlatmıştım. Hayatımızın başka bölümleriyle çalışmak istediğimizde aynı yolu izlememiz gerektiğini düşünerek bu yazı ile blokajlar kısmına bir süre ara vereceğim. Bu yazımın günümüz ekonomik şartlarında birçok kişinin ihtiyacı olduğunu düşünerek, herkese ve bütüne fayda sağlaması dileğiyle sizlerle paylaşıyorum.

Keyifli okumalar dilerim.

 

Öncelikle para nedir ve para ile ilgili ne yapabiliriz sorularını kısaca cevaplamak gerekir.

Para; Dünya aleminde insan tekamülünü varlığıyla da yokluğuyla da yönlendirebilen bir enerjidir. Para biz insanlar için aşk kadar duygusallık içermez ancak hayatımızın çoğu zamanını onu kazanmak için harcarız. Çoğu insan ihtiyaç ve istekleri için ( kira, eğitim masrafları, vergi borçları, mutfak harcamaları vs.) paranın yetmediği endişesini gün içinde birkaç defa yaşamaktadır. Yaşanan her küçük kaygı veya gerginlik küçük blokajlar oluşturur. Bu küçük blokajlar yüzlerce ve hatta binlerce olabilir. Sonuç olarak bunların hepsi bir kartopu misali büyüyerek bilinçaltında derin bir inanç kaydına dönüşmektedir. Bu bilinçaltında oluşan durum ise;

Para kazanmak zordur, daha fazla kazanmam gerektiğini bilmiyorum, zenginlik benim kaderim değil gibi düşüncelere dönüşmektedir.

Küçük olumsuzlukların dışında tabi hayatta parayla büyük sarsıntılar yaşamanız da mümkündür. Mesela, borcunuzu veya krediyi kapatamadığınızda, parayı kaybettiğinizde, birisine verdiğiniz para geri verilmediğindeki gibi bu durumlarda derin duygular, endişe yaşarsınız ve bedeninizde duygusal blokajlar oluşmaya başlamıştır. Günlük yaşantınızda parayla ilgili küçük olumsuzluklar da bu büyük blokajlara yapışıp onları daha sert hale getirmektedirler.


Parayla ilgili radikal değişimler yapmak ile ilgili girişimler genelde başarılı olamıyor. Çok az kişi ani çıkışla gelirini çoğaltabiliyor, çoğu kişi ise mevcutta bulundukları durumu kabullendikleri için ya da fazlasını istemediklerinden dolayı bunu hiç denemiyor.

İnsan büyük parayı genelde gençliğinde kazanıyor, çünkü insan gençken bedeninde negatif blokajlar hiç oluşmamıştır veya çok azdır. İlerleyen yıllarda parayla ilgili birkaç kriz yaşadıkça ve olumsuz kayıtlar bilinçaltında yazıldıktan sonra, asla eskisi gibi para kazanamaz. Çoğu insan gençliğinde kazandığı parayla yaşar ve bir daha o parayı kazanamaz. Bunların kolay para kazanma yetenekleri sonradan oluşturdukları ve bilinçaltına yazdıkları negatif düşünce kaydıyla engellenmiştir, daha doğrusu bu yetenekler tamamen kapatılmıştır. Bu düşünceleri destekleyen güçlü duygusal blokajlar vardır. Bunlar parayla ilgili yaşadıkları krizlerde hissettikleri derin negatif duygulardır. Kişisel gözlemim çoğu kişinin bu duygusal blokajlardan kurtulmayı denemediği üzerine. Bunun sebebini de bunların geçmişte kaldığını, zaman içinde silindiğini veya unutulduklarına bağlamaktayım. Daha sonra başarısızlıklarını da bu önceki yaşadıkları negatif deneyimler arasında bağlantı kuramadıklarını düşünüyorum. Duygularla ilgili problemler insanı psikolog kapısını çalmaya mecbur edebilirken, parayla ilgili problemlerde kişiler bu tür danışmanlıkları yine aynı kaygı gerekçesi ile asla düşünmüyor.


Hayatın tüm bölümlerinde yaşadığınız problemlerin kaynakları aynıdır. Bunlar "Sizin bilinçaltınızda yazılmış negatif düşünce kalıplarınızdır." Unutmayın siz bunları kendiniz yarattınız, bir olumsuzluk yaşarken duygusal blokaj oluşturdunuz ve bu blokajın sonucu düşünce bilinçaltına yazıldı. Mesela gençliğinizde bir başarısızlık yaşadınız; yarışı kaybettiniz, sınavı geçemediniz ya da işi alamadınız. Sizin o anda hissettiğiniz derin üzüntü blokajı “ben başarısızım, benden bir şey çıkmaz” şeklinde bilinçaltınızda kayıt oluşturup, sizi bir daha bu başarısız olduğunuz işlere girişmenize engel olmaktadırlar.


Şimdi gelelim konunun çözümüne.

Bu durumu nasıl değiştiririz? Tabii ki diğer blokajlarda olduğu gibi yeni olumlu düşünceleri kayıt ederek. Ancak daha önce de söylediğim gibi bu kolay bir iş değildir. Bilinçaltının karar şablonları bölümünde tam tersi düşünceye yer yoktur ve o size genelikle karşı koyar. Siz olumlu düşünceyi tekrar etmeye başlarken bu direnişi hissedersiniz ve çalışmayı bırakabilirsiniz.

Böyle bir dirençle karşılaşmamak için bizlerin eski kalıplardan kurtulması gereklidir. Hatırlarsanız bilinçaltını bir bahçeye benzetmiştik, burada çalıları temizleyip yeni faydalı bitkiler ekmemiz gerekmektedir. Anladığınız kadarınca yeni düşünceleri yerleştirmekten önce eskilerden kurtulmak gerekiyor. Bu tam manasıyla bilinçaltını arındırma işlemidir.

Biz bahçemizdeki tüm çalıları, otları kökten söküp atmalıyız, yoksa yeni çiçekler burada tutunamaz.


İkinci yapacağımız iş burada yeni çiçekleri, gülleri ekmektir. Tabi burada aceleye gerek olmadığının altını çizerek söylemek istiyorum. Önce tek bir tohum ekeceğiz. Ona iyi bakmak, sulamak ve büyütmek lazım olduğunu unutmadan. Bu sizin yeni düşüncenizdir, o sizin hayatınızda bir problemi, olumsuzluğu ortadan kaldıracaktır.


Bu kendi başına mekanik bir gelişme değildir. Bu sizin uzun vadeli çalışmanızdır. Eğer gerçekten bir şeyler sizi yıldırdıysa, bir olumsuzluk sizi resmen takip ediyorsa ve siz bunu değiştirmekte kararlıysanız, bunu kendiniz yapabilirsiniz.


Değerinizi bulup, bilmeniz dileğiyle.


Bize destek vermek isterseniz, abone olabilir veya instagramdan takip edebilirsiniz.

Hep Sevgiyle..


Ümit Yaşar






bottom of page